Ο χρόνος στην συστημική θεραπεία οικογένειας
Από την στιγμή που θα καθοριστεί το αίτημα του θεραπευόμενου συστήματος (ατόμου, ζεύγους, ή οικογένειας) η θεραπεία αποκτά αρχή μέση και τέλος. Έχει δηλαδή έναν συγκεκριμένο σκοπό. Η συστημική θεραπεία οικογένειας στο γραφείο μας συνίσταται σε συχνότητα 2 φορές τον μήνα.
Σε ειδικές περιπτώσεις η συχνότητα μπορεί να είναι και εβδομαδιαία, με σκοπό όμως αφού φύγουν τα πρώτα δυσλειτουργικά συμπτώματα και νιώσει σιγουριά το άτομο, να μεταφερθεί σε μια πιο αραιή βάση. Συνιστώμενος μέσος αριθμός συναντήσεων για ένα αίτημα είναι 8 με 12 συνεδρίες.
Οι αλλαγές που επιτυγχάνει το άτομο, γίνονται στο μεσοδιάστημα των επισκέψεων. Πολύ συχνή επαφή με τον θεραπευτή, σημαίνει πολύ μεγάλη πληροφορία για το άτομο ή το ζευγάρι, δηλαδή πιθανή αύξηση του στρες.
Η συχνότητα λοιπόν των επισκέψεων πρέπει αν είναι ανάλογη της ικανότητάς μας να αφομοιώσουμε τις πληροφορίες που δεχόμαστε στη θεραπεία. Αυτή η ικανότητα εξαρτάται και από την πολυπλοκότητα του αιτήματος καθώς και το ίδιο το πρόβλημα (ποιότητα, ένταση) που καλούμαστε να επιλύσουμε.
Άρα η συστημική θεραπεία ατόμου, ζεύγους και οικογένειας που προσφέρουμε είναι σύντομης μορφής, εις βάθους θεραπεία, προσανατολισμένη στην επίλυση ενός ή και παρά πάνω προβλημάτων. Ακολουθεί την επιστημολογία της Θεραπείας Ανθρωπίνων Συστημάτων του Νικόλαου Παρίτση, δηλαδή είναι πολυεπίπεδη, αφού δρα ενδοψυχικά, στις σημαντικές μας σχέσεις και στα ανθρώπινα συστήματα (πλαίσια) που ανήκουμε (οικογένεια, φιλίες, εργασία κτλ).
Έτσι το κέρδος της συστημικής που παρέχουμε μπορεί να προκαλέσει επιδιωκόμενες αλλαγές σε πιο σύντομο χρονικό διάστημα σε σύγκριση με άλλες μορφές θεραπείας.
Και επειδή όμως ο χρόνος έχει την ιδιότητα να βιώνεται όχι μόνο αντικειμενικά, και ειδικά στην περίπτωση της θεραπείας βιώνεται κυρίως υποκειμενικά, ο θεραπευτής προσαρμόζεται στον υποκειμενικό χρόνο του ατόμου ή της οικογένειας.