Κίμων Καλαμάρας

Σύντομο βιογραφικό

Ψυχολόγος και συστημικός-οικογενειακός ψυχοθεραπευτής. Παράλληλα ασχολείται με την εκπαίδευση επαγγελματιών ψυχικής υγείας και είναι επόπτης συστημικής θεραπείας. Έχει δεύτερη ειδίκευση στην εργασιακή ψυχολογία. Διατηρεί ιδιωτικό γραφείο από το 2013, στο Παλαιό Φάληρο. Γεννήθηκε στην Νέα Σμύρνη το 1976.

Απόφοιτος Ψυχολογίας (BSc, 2013) από το Empire State College (SUNY), με άδεια ασκήσεως επαγγέλματος ψυχολόγου για την ελληνική επικράτεια (14-07-2017/4217) . Κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος τετραετούς εκπαίδευσης στην Συστημική Οικογενειακή Ψυχοθεραπεία, από το 2018 (ΕΣΥΘΕΠΑΣ, PGDip) και διαπιστευμένος με Δίπλωμα Επόπτη Συστημικής Θεραπείας (2021, ΕΣΥΘΕΠΑΣ). Δεύτερη μεταπτυχιακή ειδίκευση, στην Εργασιακή Ψυχολογία (2017, Coventry University, MSc).

Από το 2018, η επαγγελματική του ενασχόληση διευρύνθηκε, και για τρία χρόνια, εργάστηκε ως εκπαιδευτής και επόπτης, επαγγελματιών ψυχικής υγείας στο ΕΣΥΘΕΠΑΣ. Τον Ιανουάριο 2024 ξεκίνησε το δικό του διαδυκτιακό πρόγραμμα στην συστημική ψυχοθεραπεία.

Έχει εργαστεί για 4 χρόνια με πληθυσμό που έχει επιβιώσει από την φονική πυρκαγιά, το καλοκαίρι του 2018, στις περιοχές των δήμων Μαραθώνα & Ραφήνας-Πικερμίου. Συγκεριμμένα συνεργάστηκε με άτομα, οικογένειες και ζευγάρια που αντιμετώπισαν, κρίσεις πανικού, αγχώδεις διαταραχές, μετατραυματικό στρες, κατάθλιψη, πένθος, καθώς και ενδοοικογενειακές συγκρούσεις. Σε αυτό το πλαίσιο υπήρξε εξωτερικός συνεργάτης του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και της Ά Ψυχιατρικής Κλινικής του Αιγινήτειου Νοσοκομείου.

Έχει συνεργαστεί με το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΓΡΑΜΜΗ 10306) για πάνω από ένα έτος, σε πρόγραμμα βραχείας, εξ’ αποστάσεως ψυχοθεραπείας. Κύριος στόχος ήταν η αποτελεσματική ψυχοθεραπευτική παρέμβαση, μέσα σε 8 εώς 12 συνεδρίες, σε ανθρώπους με συμπτώματα έντονου στρες, κατά την νόσηση ή και κατά την ανάρρωση απ’ τον κορωνοϊό. Οι περιπτώσεις που διαχειρίστηκε είχαν να κάνουν με πένθος, κρίσεις πανικού, αγχώδεις διαταραχές, μετατραυματικό στρες, κατάθλιψη και διπολική διαταραχή.

Απ’ την αρχή της πανδημίας, συνεργάστηκε με την Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας Αττικής. Παρείχε εξ’ αποστάσεως ψυχολογική υποστήριξη σε πληθυσμό με έντονα συμπτώματα στρες. Καθώς επίσης συμμετείχε και σε ψυχο-εκπαιδευτικές δράσεις, σε εργασιακούς χώρους και ιδρύματα, για την αντιμετώπιση ψυχολογικών επιπλοκών που προκλήθηκαν από την πανδημία.

Έχει συνεργαστεί για τρία χρόνια με το Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, προσφέροντας συστημική οικογενειακή ψυχοθεραπεία, σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, γονείς και παιδιά . Επιπλέον, έχει συνεργαστεί με σχολεία όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης, παρέχοντας ενημέρωση και θεραπευτικές παρεμβάσεις σε διευθυντές, εκπαιδευτικό προσωπικό, γονείς και παιδιά, για θέματα ενδοοικογενειακής βίας, σχολικού εκφοβισμού, απουσίες και άλλα συμπεριφορικά ζητήματα.

Εταιρείες/Διαπιστεύσεις

Είναι μέλος της ΕΣΥΘΕΠΑΣ και της ΕΘΟΣ από το 2018, καθώς και της ΕΛΕΣΥΘ από το 2023. Οι παραπάνω αποτελούν τους ελληνικούς φορείς διαπίστευσης Οικογενειακής Θεραπείας

Από το 2018 είναι διαπιστευμένος Συστημικός/ Οικογενειακός Θεραπευτής από την Ευρωπαϊκή Εταιρεία Οικογενειακής Θεραπείας (EFTA), που αποτελεί τον επίσημο φορέα διαπίστευσης οικογενειακής θεραπείας για την Ευρώπη.

Στο παρελθόν έχει διατελέσει αντιπρόσωπος της ΕΣΥΘΕΠΑΣ/ΚΕΔΙΘΑΣ στην ΕΘΟΣ.

Θεραπευτική εμπειρία

Η θεραπευτική του εμπειρία εστιάζεται στην ατομική ψυχοθεραπεία, και στην θεραπεία ζεύγους ή/και οικογενειακή ψυχοθεραπεία. Αντίστοιχη εμπειρία υπάρχει και στην εξ’ αποστάσεως θεραπεία.

Παλαιότερες συνεργασίες

Συνέδρια & Δημοσιεύσεις:

Συνεδρίο EAAP 2011. Παρακολούθηση εκπαιδευτικού προγράμματος : Bor, R. et al (2011) “Fear of flying ; Let’s Get Real”.

Συνέδριο EFTA 2019, Poster: Grigorios-Dimitrios Markopoulos, Nikolaos Paritsis, Kimon Kalamaras (2019) “Effective Treating of Multiple Sclerosis through Human Systems Therapy”.

Συνέδριο EFTA 2019, Poster: Kimon Kalamaras (2019). “Ten-Session Therapy for Gambling Disorder”.

Άλλες Δημοσιεύσεις:

Δημοσίευση δύο κειμένων στο πρώτο τεύχος του επιστημονικού περιοδικού φαινομενολογικής ψυχοθεραπείας Εποχή, Ιούνιος 2015.(Πρώτη Δημοσίευση, Ιστολόγιο: Ιστορίες Μπονζάι)

“Γράμματα σε έναν συγγραφέα” (Απρ. 2020, Εκδόσεις Γκοβόστη)

©2024 Made by nikotaf