ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΕΜΑΣ

ΚIμων ΚαλαμAρας

Σύντομο Βιογραφικό

Ψυχολόγος και συστημικός-οικογενειακός ψυχοθεραπευτής.Παράλληλα ασχολείται με την εκπαίδευση επαγγελματιών ψυχικής υγείας και είναι επόπτης συστημικής θεραπείας. Έχει δεύτερη ειδίκευση στην εργασιακή ψυχολογία. Διατηρεί ιδιωτικό γραφείο από το 2013, στο Παλαιό Φάληρο. Γεννήθηκε στην Νέα Σμύρνη το 1976.

Απόφοιτος Ψυχολογίας ( BSc, 2013 ) από το Empire State College ( SUNY ), με άδεια ασκήσεως επαγγέλματος ψυχολόγου για την ελληνική επικράτεια ( 14-07-2017/4217 ) . Κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος τετραετούς εκπαίδευσης στην Συστημική Οικογενειακή Ψυχοθεραπεία, το 2018 ( ΕΣΥΘΕΠΑΣ, PGDip ) και διαπιστευμένος με Δίπλωμα Επόπτη Συστημικής Θεραπείας ( 2021, ΕΣΥΘΕΠΑΣ ). Δεύτερη μεταπτυχιακή ειδίκευση, στην Εργασιακή Ψυχολογία , το 2017 ( Coventry University, MSc ) .

Από το 2018, η επαγγελματική του ενασχόληση διευρύνθηκε, και για τρία χρόνια, εργάστηκε ως εκπαιδευτής, και επόπτης, επαγγελματιών ψυχικής υγείας.

Έχει εργαστεί για 4 χρόνια ( 2019-2022 ) με πληθυσμό που έχει επιβιώσει από την φονική πυρκαγιά, το καλοκαίρι του 2018, στις περιοχές των δήμων Μαραθώνα & Ραφήνας-Πικερμίου. Συγκεκριμένα με άτομα, οικογένειες και ζευγάρια, που αντιμετώπισαν κρίσεις πανικού, αγχώδεις διαταραχές, μετατραυματικό στρες, κατάθλιψη, πένθος, καθώς και ενδοοικογενειακές συγκρούσεις. Σε αυτό το πλαίσιο εργάστηκε και ως εξωτερικός συνεργάτης του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και της Ά Ψυχιατρικής Κλινικής του Αιγινήτειου Νοσοκομείου.

Επιπλέον συνεργάστηκε με το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος ( ΓΡΑΜΜΗ 10306 ) για πάνω από ένα έτος, σε πρόγραμμα βραχείας, εξ’ αποστάσεως ψυχοθεραπείας. Κύριος στόχος ήταν η αποτελεσματική ψυχοθεραπευτική παρέμβαση, μέσα σε 8 εώς 12 συνεδρίες, σε ανθρώπους με συμπτώματα έντονου στρες, κατά την νόηση ή και κατά την ανάρρωση απ’ τον κορωνοϊό. Πιο συγκεκριμένα ασχολήθηκε με : κρίσεις πανικού, αγχώδεις διαταραχές, μετατραυματικό στρες, κατάθλιψη, διπολική διαταραχή, πένθος, βελτίωση σχέσεων μεταξύ ζευγαριών, καθώς και επίλυση διαφόρων δυσκολιών σε οικογένειες με παιδιά.

Τέλος από την έναρξη σχεδόν της πανδημίας συνεργάστηκε με την Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας Αττικής. Συγκεκριμένα στην εξ αποστάσεως ψυχολογική υποστήριξη καθώς και σε ψυχο-εκπαιδευτικές δράσεις σε εργασιακούς χώρους, για την αντιμετώπιση του στρες, καθώς και των ψυχολογικών επιπλοκών που προκλήθηκαν από την πανδημία.

Σήμερα διατηρεί συνεργασία με το Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, όπου και προσφέρει οικογενειακή ψυχοθεραπεία σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες ( γονείς και παιδιά ) καθώς και ψυχολογική στήριξη στο εκπαιδευτικό προσωπικό, στην περιοχή της Αγίας Βαρβάρας και του Ασπροπύργου.

Εταιρείες/Διαπιστεύσεις

Είναι μέλος της ΕΘΟΣ, του ελληνικού φορέα διαπίστευσης Οικογενειακής Θεραπείας και έχει διατελέσει αντιπρόσωπος της ΕΣΥΘΕΠΑΣ στην ΕΘΟΣ.

Από το 2018 είναιι διαπιστευμένος Συστημικός/ Οικογενειακός Θεραπευτής από την Ευρωπαϊκή Εταιρεία Οικογενειακής Θεραπείας (EFTA), που αποτελεί τον επίσημο φορέα διαπίστευσης οικογενειακής θεραπείας για την Ευρώπη.

Θεραπευτική εμπειρία

Ασχολείται εδώ και πολλά έτη, με θέματα αντιμετώπισης του στρες, καθώς και των επιπτώσεων που μπορεί να ενέχει, για την την ψυχική υγεία. Η θεραπευτική του εμπειρία είναι σε πλαίσιο ατομικής ψυχοθεραπείας, και σε πλαίσιο θεραπείας ζεύγους- οικογενειακής ψυχοθεραπείας. Αντίστοιχη εμπειρία υπάρχει και την εξ’ αποστάσεως θεραπεία.

Πιο συγκεκριμένα:

 • θεραπεία ζεύγους-οικογενειακή θεραπεία
 • ατομική ψυχοθεραπεία
 • μετατραυματικό στρες
 • αγχώδεις διαταραχές, κρίσεις πανικού
 • ειδικές φοβίες, αεραφοβία
 • κατάθλιψη, διπολική διαταραχή
 • διαχείριση στρες για όσους νοσούν από κορωνοϊό
 • ψυχοσωματικά
 • ψυχώσεις
 • ήπιας μορφής εξαρτήσεις

Διάφορες Συνεργασίες

 • ΕΚΠΑ/Αιγινήτειο Νοσοκομείο
 • ΚΕΠΙΧ, Πολιτική Προστασία, Περιφέρεια Αττικής
 • Ψυχοθεραπεία με πληθυσμό που επλήγη από την πυρκαγιά του 2018, Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης.
 • Επόπτης & Εκπαιδευτής Συστημικής Ψυχοθεραπείας, ΕΣΥΘΕΠΑΣ
 • Εκπαιδευτικός (Ψυχολογία-Μεταλυκειακή Εκπαίδευση διάφορα ΙΕΚ)
 • Ομάδες Γονέων, σε Ασπρόπυργο, Αγία Βάρβαρα, Μαραθώνα και Ραφήνα-Πικέρμι
 • Σε ιδρύματα για στήριξη παιδιών με νοητική στέρηση, και ψυχικά τραύματα.
 • Ως εργασιακός ψυχολόγος, σχεδίασε επιχειρησιακό πλάνο για την ψυχολογική υποστήριξη και την ευεξία του προσωπικού, την εκπαίδευση ενδιάμεσων στελεχών καθώς και την επικοινωνία μεταξύ διαφορετικών τμημάτων πολυεθνικής εταιρείας.
 • Κοινωνική Υπηρεσία Δήμου Παλαιού Φαλήρου, ψυχοθεραπεία σε άτομα, ζεύγη και οικογένειες.
 • Κοινωνική Υπηρεσία Δήμου Νέας Σμύρνης, συστημική ψυχοθεραπεία σε άτομα, ζεύγη και οικογένειες μέλη των Β΄ και Ε΄ ΚΑΠΗ.
 • Μαζί για το Παιδί, παρακολούθηση περιστατικών από το τηλέφωνο και συνεδρίες δια ζώσης, με παιδιά, γονείς και οικογένειες.
 • Διεπιστημονικό Κέντρο Ψυχολογικής Υποστήριξης στην Καλλιθέα για παιδιά με διαταραχές στο φάσμα του αυτισμού.
 • Πρακτική άσκηση και εκπαίδευση για ένα έτος στην ψυχιατρική κλινική “Παναγία Γρηγορούσα”.

Συνέδρια & Δημοσιεύσεις:

Συνεδρίο EAAP 2011. Παρακολούθηση εκπαιδευτικού προγράμματος : Bor, R. et al (2011) ” Fear of flying ; Let’s Get Real “.

Συνέδριο EFTA 2019, Poster: Grigorios-Dimitrios Markopoulos, Nikolaos Paritsis, Kimon Kalamaras.(2019) ” Effective Treating of Multiple Sclerosis through Human Systems Therapy “.

Συνέδριο EFTA 2019, Poster: Kimon Kalamaras (2019). ” Ten-Session Therapy for Gambling Disorder “.

Άλλες Δημοσιεύσεις:

Δημοσίευση δύο κειμένων στο πρώτο τεύχος του επιστημονικού περιοδικού φαινομενολογικής ψυχοθεραπείας Εποχή, Ιούνιος 2015.(Πρώτη Δημοσίευση, Ιστολόγιο: Ιστορίες Μπονζάι)

“Γράμματα σε έναν συγγραφέα” (Απρ.2020, Εκδόσεις Γκοβόστη) https://www.govostis.gr/product/2980/grammata-se-enan-syggrafea.html

Ψυχολόγος Ψυχοθεραπευτής Κίμων Καλαμάρας Παλαιό Φάληρο σχετικά με εμάς βιογραφικό