ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΕΜΑΣ

ΚIμων ΚαλαμAρας

Σύντομο Βιογραφικό

Είμαι ψυχολόγος, εργασιακός ψυχολόγος και συστημικός οικογενειακός ψυχοθεραπευτής. Διατηρώ το ιδιωτικό μου γραφείο από το 2013, στο Παλαιό Φάληρο. Γεννήθηκα στην Αθήνα, συγκεκριμένα στην Νέα Σμύρνη το 1976.

Απόφοιτος Ψυχολογίας ( BSc ) το 2013, από το Empire State College ( State University of New York ) και, με άδεια ασκήσεως επαγγέλματος ψυχολόγου για την ελληνική επικράτεια ( 14-07-2017/4217 ) . Κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος τετραετούς εκπαίδευσης στην Συστημική Οικογενειακή Ψυχοθεραπεία το 2018 ( ΕΣΥΘΕΠΑΣ, PGDip ). Δεύτερη μεταπτυχιακή ειδίκευση, στην Εργασιακή Ψυχολογία , το 2017 ( Coventry University, MSc ) .

Από το 2018, το πεδίο επαγγελματικής μου ενασχόλησης διευρύνθηκε, και για τρία χρόνια, εργάστηκα ως εκπαιδευτής, και τέλος ως επόπτης, επαγγελματιών ψυχικής υγείας. Το 2021 μου απονεμήθηκε το δίπλωμα Επόπτη Συστημικής Θεραπείας από το ΕΣΥΘΕΠΑΣ.

Έχω εργαστεί για τρία χρόνια ( 2019-2022 ) με πληθυσμό που έχει επιβιώσει από την τραγική πυρκαγιά, το καλοκαίρι του 2018, στις περιοχές των δήμων Μαραθώνα και Ραφήνας-Πικερμίου. Συγκεκριμένα με ανθρώπους που αντιμετώπιζαν κρίσεις πανικού, αγχώδεις διαταραχές, μετατραυματικό στρες, κατάθλιψη, πένθος και δυσκολίες/συγκρούσεις σε σχέσεις ζευγαριών και μελών σε οικογένειες. Σε αυτό το πλαίσιο εργάστηκα και ως εξωτερικός συνεργάτης του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και της Ά Ψυχιατρικής Κλινικής του Αιγινήτειου Νοσοκομείου.

Από την έναρξη της πανδημίας (2020-2022) εργάστηκα στην Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας Αττικής. Συγκεκριμένα στην γραμμή στήριξης 1110 καθώς και σε ψυχο-εκπαιδευτικές δράσεις σε εργασιακούς χώρους, για την αντιμετώπιση του στρες, καθώς και των ψυχολογικών επιπλοκών που προκλήθηκαν από την πανδημία.

Επιπλέον συνεργάστηκα με το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος ( ΓΡΑΜΜΗ 10306 ) για πάνω από ένα έτος, σε πρόγραμμα βραχείας, εξ’ αποστάσεως ψυχοθεραπείας. Κύριος στόχος ήταν η αποτελεσματική ψυχοθεραπευτική παρέμβαση, μέσα σε 8 εώς 12 συνεδρίες, σε ανθρώπους με συμπτώματα έντονου στρες, κατά την νόηση ή και κατά την ανάρρωση απ’ τον κορωνοϊό. Πιο συγκεκριμένα ασχολήθηκα με : κρίσεις πανικού, αγχώδεις διαταραχές, μετατραυματικό στρες, κατάθλιψη, διπολική διαταραχή, πένθος, βελτίωση σχέσεων μεταξύ ζευγαριών, καθώς και επίλυση διαφόρων δυσκολιών σε οικογένειες με παιδιά.

Εταιρείες/Διαπιστεύσεις

Είμαι μέλος της ΕΘΟΣ, του ελληνικού φορέα διαπίστευσης Οικογενειακής Θεραπείας και έχω διατελέσει αντιπρόσωπος της ΕΣΥΘΕΠΑΣ στην ΕΘΟΣ.

Από το 2018 είμαι διαπιστευμένος Συστημικός/ Οικογενειακός Θεραπευτής από την Ευρωπαϊκής Εταιρείας Οικογενειακής Θεραπείας (EFTA), που αποτελεί τον επίσημο φορέα διαπίστευσης οικογενειακής θεραπείας για την Ευρώπη.

Επίσης είμαι μέλος της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Αεροπορικής Ψυχολογίας που, ασχολείται με την βελτίωση της ψυχικής υγείας των εργαζόμενων στην αεροπορική βιομηχανία καθώς και με την αεραφοβία των επιβατών.

Θεραπευτική εμπειρία

Ασχολούμαι για πολλά έτη, με θέματα αντιμετώπισης του στρες, καθώς και των επιπτώσεων που μπορεί να ενέχει, για την την ψυχική υγεία. Η θεραπευτική εμπειρία είναι σε πλαίσιο ατομικής ψυχοθεραπείας, και σε πλαίσιο θεραπείας ζεύγους ή/και οικογενειακής ψυχοθεραπείας. Πιο συγκεκριμένα:

 • θεραπεία ζεύγους-οικογενειακή θεραπεία
 • ειδικές φοβίες, αεραφοβία
 • αγχώδεις διαταραχές, κρίσεις πανικού
 • μετατραυματικό στρες
 • διαχείριση στρες για όσους νοσούν από κορωνοϊό
 • ψυχοσωματικά
 • κατάθλιψη, διπολική διαταραχή
 • ψυχώσεις
 • ήπιας μορφής εξαρτήσεις

Διάφορες Συνεργασίες

 • Ψυχολόγος, ΚΕΠΙΧ, Πολιτική Προστασία σε δράσεις για τον Covid-19
 • Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπευτής, ΕΚΠΑ/Αιγινήτειο Νοσοκομείο
 • Επόπτης & Εκπαιδευτής Συστημικής Ψυχοθεραπείας, ΕΣΥΘΕΠΑΣ για 3 χρόνια.
 • Εκπαιδευτικός (Ψυχολογία-Μεταλυκειακή Εκπαίδευση)
 • Ψυχολόγος σε δομή που λειτούργησε στην Ραφήνα, έπειτα από την καταστροφική πυρκαγιά του Ιουλίου 2018 στους Δήμους, Μαραθώνα και Ραφήνας-Πικερμίου.
 • Ψυχολόγος-Σχολεία Γονέων, Δημοτικό Σχολείο στον Μαραθώνα.
 • Ψυχολόγος-Σε ιδρύματα για στήριξη παιδιών με νοητική στέρηση, και ψυχικά τραύματα.
 • Ως εργασιακός ψυχολόγος, σχεδίασα επιχειρησιακό πλάνο για την ψυχολογική υποστήριξη και την ευεξία του προσωπικού, την εκπαίδευση ενδιάμεσων στελεχών καθώς και την επικοινωνία μεταξύ διαφορετικών τμημάτων της εταιρειών.
 • Ψυχολόγος-Κοινωνική Υπηρεσία Δήμου Παλαιού Φαλήρου, ψυχοθεραπεία σε άτομα, ζεύγη και οικογένειες.
 • Ψυχολόγος-Κοινωνική Υπηρεσία Δήμου Νέας Σμύρνης, συστημική ψυχοθεραπεία σε άτομα, ζεύγη και οικογένειες μέλη των Β΄ και Ε΄ ΚΑΠΗ.
 • Ψυχολόγος- 11525-Μαζί για το Παιδί, παρακολούθηση περιστατικών από το τηλέφωνο και συνεδρίες δια ζώσης, με παιδιά, γονείς και οικογένειες.
 • Διεπιστημονικό Κέντρο Ψυχολογικής Υποστήριξης στην Καλλιθέα για παιδιά με διαταραχές στο φάσμα του αυτισμού.
 • Πρακτική άσκηση και εκπαίδευση για ένα έτος στην ψυχιατρική κλινική “Παναγία Γρηγορούσα” και για δύο, στα εξωτερικά ιατρεία του Νοσοκομείου “Ευαγγελισμός”.

Συνέδρια & Δημοσιεύσεις:

Συνεδρίο EAAP 2011. Παρακολούθηση εκπαιδευτικού προγράμματος : Bor, R. et al (2011) ” Fear of flying ; Let’s Get Real “.

Συνέδριο EFTA 2019, Poster: Grigorios-Dimitrios Markopoulos, Nikolaos Paritsis, Kimon Kalamaras.(2019) ” Effective Treating of Multiple Sclerosis through Human Systems Therapy “.

Συνέδριο EFTA 2019, Poster: Kimon Kalamaras (2019). ” Ten-Session Therapy for Gambling Disorder “.

Άλλες Δημοσιεύσεις:

Δημοσίευση δύο κειμένων στο πρώτο τεύχος του επιστημονικού περιοδικού φαινομενολογικής ψυχοθεραπείας Εποχή, Ιούνιος 2015.(Πρώτη Δημοσίευση, Ιστολόγιο: Ιστορίες Μπονζάι)

“Γράμματα σε έναν συγγραφέα” (Απρ.2020, Εκδόσεις Γκοβόστη) https://www.govostis.gr/product/2980/grammata-se-enan-syggrafea.html

Ψυχολόγος Ψυχοθεραπευτής Κίμων Καλαμάρας Παλαιό Φάληρο σχετικά με εμάς βιογραφικό